Jako wstęp może przypomnę:
pejczbuk:
Stowarzyszenie Kibiców "Tylko Falubaz"
23 kwietnia 2014 ·
Jak wiecie Robert Dowhan na swoje odejście otrzymal od SKTF okolicznościowy szalik (szt 2 )
Stowarzyszenie Kibiców Tylko Falubaz wypuścilo łącznie 5 szt. wiedząc ze pozostałe 3 znajdą zainteresowanie wsród kolekcjonerów .
O sposobie zakupu poinformujemy niebawem.
Mamy nadzieje ze znajdą się chętni na ten wyjątkowy szal.
Pieniądze z zakupu przeznaczone zostaną na oprawy .

1. Czy projekt sugeruje odbiorcy , że SKTF (logo) składa podziękowania w formie dedykowanego personalnie odchodzącemu prezesowi szalika z herbem ( dla wielu fanatyków taka postać barw klubowych jest największą wartością) za sukcesy sportowe Falubazu w danych latach pełnienia funkcji? Czy nie jest to właśnie forma promocji, jednocześnie czytelna informacja, że to właśnie Stowarzyszenie (lub osoby je reprezentujące) wiele zawdzięczają Panu Senatorowi i chcą w taki właśnie sposób to wyrazić?
2. Jednocześnie ciągiem idzie info o 3 egzemplarzach, które mają trafić w nieokreślony jeszcze sposób do sprzedaży jako "biały kruk" wśród kolekcjonerów. Podręcznikowy przykład chęci wzbudzenia potrzeby na produkt z racji jej wyjątkowości? Nie ma informacji (choćby dla członków SKTF ) za co są te podziękowania wyrażone w imieniu wszystkich członków SKTF. Za to info o ilości dostępnych sztuk do sprzedaży (powodująca wyjątkowość), wskazana grupa zainteresowania (kolekcjonerzy), oraz cel na który zostaną przekazane pieniądze z zakupu (oprawy), mogą wskazywać, że tak naprawdę nie jest on formą szczerych podziękowań za sukcesy klubu w kibicowskiej formie, tylko wykreowaniem "ekskluzywnego" przedmiotu do sprzedaży. Jeśli miałby być jedynie okolicznościową pamiątką dla odchodzącego prezesa zostałby zamówiony jeden egzemplarz i przekazany prezesowi. Bez newsa czysto handlowego, ale tak naprawdę bez żadnych konkretów. Ja niecierpliwie czekam już prawie rok na informację o decyzji "JAKI BĘDZIE SPOSÓB ZAKUPU SZALIKA DZIĘKCZYNNEGO", gdyż znajduję się w potencjalnej grupie osób zainteresowanych i myślę, że mogę śmiało być uważany za jednego z kolekcjonerów szali Falubazu. Czekają pewnie na tą informację też osoby zaangażowane w prace nad oprawami, bo przecież forsa ze sprzedaży miała trafić na ten cel. Śledzę z uwagą profil Stowarzyszenia, ale niestety nie pojawił się ani "niebawem" ani wcale już żaden post z obiecanymi informacjami n/t sprzedaży. Dodam, że jeśli w cytowanym poście jest informacja o szalikach, które zostały "wypuszczone" i 2 z nich już przekazane Robertowi, to nie jest zamieszczone nawet zdjęcie owego "artefaktu" tylko wzór projektu.
3. To pytanie zadał mi kolega-kibic innego klubu, którym mnie zaskoczył, ale pozwolę je sobie przytoczyć, bo ciekawy jest tok rozumowania.
-"... czy "TYLKO FALUBAZ" nie odwołuje się do Waszych (Falubazu) najbardziej spektakularnych i zuchwałych akcji kibicowskich, które na zawsze zapisały się w historii kibicowskiej i wzbudziły uznanie wśród społeczności kibicowskiej stawiając Falubaz na długi czas w pozycji lidera wśród ekip żużlowych?
- no oczywiście, pomysły, realizacja, zuchwałość, rozmach, efekt medialny, a przede wszystkim determinacja osób, które podjęły się wzięcia na siebie ogromnego ciężaru gatunkowego akcji zasługują na wieczny i bezwarunkowy szacunek dla nich od wszystkich następnych pokoleń kibiców Falubazu
- hm, to czy Wy (Falubaz) nie wyrażał na stadionach swojego zdania na temat stosunku "władzy" do ogólnie pojętego tematu "kibice", wprowadzania coraz to nowych form dyskryminacji "niepoprawnych politycznie" i coraz surowszych kar za incydenty na stadionach, tworzenia wizerunku w mediach, że kibic to bandyta, chuligan, prowokacji policji na stadionach jak i poza nimi? nie krzyczeliście jak wszyscy swojego czasu " donald-matole, Twój rząd obalą kibole" ?
- no tak było i nic się nie zmieniło w tym, że zdecydowana większość moich przyjaciół i znajomych ze stadionu ma stosunek do polityków PO i rządu taki jak miała, co najmniej negatywny, a arogancja rządzących staje się normą w elitach
-więc dlaczego Stowarzyszenie Kibiców, które zawarło w nazwie wspomnienie akcji kibicowskich nie baczących na konsekwencje, poprawność, Stowarzyszenie, które tworzą między innymi ci kibole, którzy jeszcze niedawno śpiewali o rozwaleniu rządu przez nich właśnie, teraz wynosi na okolicznościowe szale w barwach klubu, z herbem podziękowania dla senatora PO, jakby nie było partyjnego kumpla pana Tuska (teraz prezydenta europy) i wykonawcę jego politycznych poleceń, założeń partii działających na szkodę naszego Państwa i przeciwko jego obywatelom jak i interesom kraju? czy naprawdę te kilka lat sukcesów sportowych Falubazu powoduje aż taką zmianę w logicznym myśleniu i poglądach na sprawy ważne dla Polski? ok, zasłużył się człowiek dla klubu, kto ma ochotę niech podziękuje, ale czy trzeba Stowarzyszeniu medialnej otoczki mówiącej o wspaniałych i wdzięcznych stosunkach kibicowskiego środowiska Falubazu z politykiem partii przez to środowisko znienawidzonej. Pan Żyto też przyczynił się znacznie do zdobycia tytułu Mistrza Polski, ale w tym przypadku SKTF od razu po pojawieniu się medialych plotek ponownego jego zakontraktowania w Falubazie zajął stanowisko jasno odwołujące się do jego przeszłości i nikt jemu podziękowań za "majstra" na okolicznościowy szal nie wrzucał.
To takich kilka subiektywnych przemyśleń, spostrzeżeń i związane z nimi mam nadzieję łatwe pytania, które pozwolą mi rozwiać szereg wątpliwości... Nawet jeśli to tylko początek konstruktywnej dyskusji, która pomoże ustalić co dalej w SKTF to i tak dobrze...